Kennismaken met shiatsu

Shiatsu betekent letterlijk druk met de vingers. Op een ontspannen manier en met gebruik van het natuurlijk lichaamsgewicht wordt druk uitgeoefend op bepaalde punten op het lichaam. De druk wordt meestal met de hand of de duim gegeven, maar kan ook met de elleboog, knie of voet uitgeoefend worden. Soms wordt er zelfs over iemand gelopen. Door de druk die de behandelaar geeft op het  lichaam van de ontvanger, beïnvloedt hij de energiestroom in de energetische kanalen in het lichaam; de meridianen. Deze energie stroom wordt Qi genoemd.

 Wat is Qi?

Qi is onzichtbaar, maar de werking van Qi kan in het lichaam waargenomen worden. Qi zorgt er bijvoorbeeld voor dat een wond uit zichzelf geneest. Traditioneel wordt in het oosten alles gezien als een vorm van energie. Qi is een soort van levenskracht. Als de Qi-stroom geblokkeerd is kan het lichaam ziek worden.
Alles in de natuur streeft naar evenwicht, zo ook de mens. Shiatsu beoogt het evenwicht in lichaam en geest van de ontvanger waar nodig te herstellen, blokkades in de energiestroom op te heffen en deze stroom in het lichaam te optimaliseren. 

Wat zijn meridianen?

Meridianen zijn de banen waardoor de energie zich in ons lichaam beweegt. Soms komen deze banen overeen met de loop van spieren of bloedvaten. Dit hoeft echter niet. De functie van meridianen is:

· zorgen voor beweging in het lichaam (van bloed, voedingsstoffen,
  zuurstof, water etc.)

· verbinden van ledematen en hoofd met de romp

· communicatie van binnen naar buiten en van boven naar beneden

· zorgen voor de regulering van organen.

Op de meridianen bevinden zich concentraties van energie: zoals in een stromende rivieren draaikolken aanwezig kunnen zijn, bestaan er dergelijke plekken op de meridianen. Deze concentraties van energie corresponderen met de acupunctuurpunten.

Wat zijn acupunctuurpunten?

Acupunctuurpunten staan bekend als de plaats waar de acupuncturist een naald prikt of de shiatsutherapeut druk geeft. Ze liggen (meestal) op meridianen. 

Als we een bad leeg laten lopen ontstaat er dikwijls een draaikolk bij de afvoer. Steken we een stokje in de draaikolk, dan wordt deze verstoord. Wordt een punt behandeld, dan wordt de draaikolk verstoord. Het gevolg hiervan is dat een teveel aan energie (Qi) zich niet kan handhaven. Is er te weinig Qi dan zal er door de behandeling energie naar dit punt stromen. 

De punten die worden aangeraakt corresponderen met spieren, botten, bloedvaten, zenuwen, lymfevaten en endocriene klieren.
Druktoepassing op deze punten stimuleert niet alleen de huid en verlicht spierstijfheid, maar reguleert eveneens het zenuwstelsel, bevordert de spijsvertering en stimuleert de bloed- en lymfecirculatie en activeert daarmee het natuurlijke herstellende vermogen van het lichaam.

De behandeling

Intake
Shiatsu is geen vervanging van de reguliere geneeskunde. Het heeft een preventieve of aanvullende werking. Daarom vindt er een intake gesprek plaats. Om een diagnose te stellen wordt er naar de aard van de klachten geluisterd, vragen gesteld, onderzoek gedaan door aanraking van reflexzones, tongdiagnose, onderzoek van de bewegelijkheid van gewrichten en bepaalde accupunctuur punten. Aan de hand van deze gegevens en je verwachtingen maken we een afspraak over de inhoud, duur en frequentie van de behandeling.
 

Voorbereiden op de behandeling

 Shiatsu wordt meestal niet op de blote huid gegeven. Het is voor jezelf, maar ook voor mij prettig als je gemakkelijk zittende kleding draagt. Bijvoorbeeld een t-shirt en/of trui en een joggingbroek. Probeer een half uur van tevoren niet meer te eten. Mocht het echt nodig zijn, eet dan iets licht verteerbaars. Het is niet prettig om met een volle maag op de mat te liggen. Gebruik voor de behandeling geen alcohol. Heeft u koorts of een besmettelijke ziekte, wacht dan met het maken van een afspraak tot u hersteld bent!
 
 

Verloop van de behandeling

 De behandeling geschiedt op een futon op de grond of er wordt gebruik gemaakt van een massagetafel en duurt ongeveer een uur.
 
Op een zachte en ontspannen manier en met gebruik van het natuurlijk lichaamsgewicht oefen ik op bepaalde punten druk uit. Deze druk wordt meestal met de hand of de duim gegeven, maar kan ook met de elleboog, knie of voet worden gedaan. Daarnaast maak ik gebruik van rek- en strekbewegingen om blokkades op te lossen.
 
 De drukpunten op het lichaam heten traditioneel in het Japans tsubo, hetgeen (stop)fles of kruik betekent. De tsubo op het lichaam heeft de neiging stress en vermoeidheid op te slaan. Druk op dit punt geeft verlichting, zoals onze voorouders reeds instinctief ontdekten. Maar zelf maken we ook onbewust gebruik van deze drukpunten. Bedenk maar eens hoe vaak je je lichaam zo maar even rekt of strekt om je lichaam weer in vorm te krijgen. Of hoe vaak je over een gevoelige plek wrijft om de pijn te verdrijven. Eigenlijk is dit ook een vorm van shiatsu.

Na de behandeling
 
Het is gewenst om even rustig aan te doen en iets meer water of kruidenthee te drinken, zodat afvalstoffen makkelijker worden verwijderd.
 
Na een behandeling kan directe verbetering optreden, maar heel soms ook een tijdelijke verergering als beginreactie. Dan kan er sprake zijn van vermoeidheid of rillerigheid. Raadpleeg mij even als er binnen 48 uur geen verbetering optreedt. Over het algemeen genomen werkt de therapie nog vier dagen goed door.
 
 

Bij welke klachten kan shiatsu helpen richting een oplossing?
 
Allereerst is Shiatsu prettig om te ondergaan. U hoeft hiervoor niet ziek te zijn. Het versterkt uw basisconditie, vitaliseert, ontspant, kalmeert en verbetert het lichaamsbewustzijn.
 
Het kan een diepgaand effect op uw leven hebben, doordat shiatsu met zich meebrengt dat u bewuster leert omgaan met uw eigen lichaam en leefwijze.   Shiatsu is voor jong en oud geschikt. Shiatsu kan natuurlijk het beste preventief worden ingezet, maar verder wordt de therapie ingezet bij de behandeling van allerlei soorten pijnklachten:
 
Migraine, (algehele) rugpijn, schouderpijn, hernia, whiplash, of stijve nek, blessures, spierpijn, RSI, knieklachten, gewrichtsklachten ( fibromyologie, reuma, artritis, parkinson) hormonale disbalans (PMS, overgangs-klachten), stofwisselingsproblemen (PDS, constipatie), verklaarbare vermoedheid (door bijvoorbeeld overwerk, burn-out, stress, emotionele disbalans, verdriet, stemmingswisselingen, lichte depressie, angst, paniekaanvallen). Ter ondersteuning van andere (pijn)klachten, denk aan herstel na een operatie. Maar ook om een bevalling op gang te brengen.

Ik geef geen shiatsu indien: u (ernstige) griep (verschijnselen) heeft of als er sprake is van andere infectieziekten die overdraagbaar zijn. Ook niet gedurende chemokuren, indien er sprake is van ernstige ontstekingen of wonden, ernstige vorm van osteoporose, een veel te hoge bloeddruk of ernstige hartklachten en de eerste 3 maanden van zwangerschap.
 

Wat is Chi Nei Chang?

Chi Nei Tsang (CNT) betekent "het bewerken van de energie van de interne organen". De wortels van deze soort massage liggen in het oude China. CNT is een krachtige, diepe en zachte toepassing die blokkades oplost door het masseren van het buikgebied en ook de borstkas.
 
CNT ontgift, brengt emotioneel evenwicht, versterkt en wakkert het helend vermogen van het lichaam aan.
 
Spanning, zorgen en stress van de dag, maand of jaar stapelen zich op en worden zelden afgevoerd. Deze verstoringen veroorzaken fysieke verstrengelingen en knopen van de zenuwen, bloedvaten en lymfeklieren. Het resultaat is een geleidelijke obstructie van energiecirculatie die tot verstoringen kan leiden zoals bijvoorbeeld spijsverteringsproblemen, constipatie, slapeloosheid, slechte huidkwaliteit en het onvermogen tot gewichtsverlies. Dit is zeker geen volledige opsomming. Wanneer de energiestroom in de organen geblokkeerd raakt slaan ze ongezonde energie op, die dan doorstroomt naar andere lichaamsdelen. Die kan zich vervolgens uiten in ziek zijn of ongewenste emoties. Zo ontstaat er een cyclus van stress en negativiteit.
 
Bovendien leiden de energieblokkades tot de vorming van een soort knopen die zich vastzetten in de buikstreek en die de stroom van energie doen ophopen. Door je te ontdoen van onderliggende toxines en negatieve krachten worden veel klachten verholpen.

Waarom kan de buik zo gevoelig zijn? Vaak zijn er energetische blokkades die zich vastzetten in de organen in het buikgebied. De oorzaken kunnen uiteenlopend zijn zoals onverwerkt verdriet tot dagelijkse werkdruk, en alle aanverwante klachten die zich daar vastzetten. Denk maar eens aan een situatie die niet prettig is. Het eerste waar je het vaak voelt is in je buik. Je maag draait zich om, je krijgt darmklachten, slechte ontlasting, etc.  De pijn kan lokaal aanwezig zijn op de plek waar ik druk uitoefen. Zodra je ontspant onder mijn handen zul je merken dat de pijn langzaam wegebt. Je voelt dat alles gaat stromen en zich een ontspanning in je buik manifesteert. Dit gaat gepaard met een warme gloed. Je zult merken dat je opeens veel beter naar de wc kan gaan en je daarna een heerlijk leeg en schoon gevoel in je buik hebt.

Eigenlijk is het voor iedereen goed om CNT te ontvangen omdat het de nodige energetisch blokkades omver werpt. Ook zorgt Chi Nei Tsang voor een betere toevoer van bloed naar de organen en afvoer van afvalstoffen die daar niet horen. Zo creëer je een situatie waarbinnen je organen hun taken optimaal kunnen uitvoeren en het zelfhelend vermogen van het lichaam wordt aangesproken.

Met name het ontgiften via de navel is een mooie manier om van diverse klachten af te komen. Denk bijvoorbeeld aan opvliegers en huidproblemen. Fysieke en emotionele spanning kan zich in het lichaam opbouwen. Chi Nei Tsang is erop gericht blokkades op te heffen waar in veel gevallen psychische klachten aan ten grondslag liggen. Omgekeerd is het zo dat wanneer er bijvoorbeeld door verkeerde voeding blokkades in de buik ontstaan dit effect heeft op hoe we ons voelen. Neurowetenschapper Michael Gershon beschrijft in zijn boek ‘het tweede brein’  dat het spijsverteringsstelsel een eigen zenuwstelsel heeft (enterisch zenuwstelsel) dat voor een groot deel zelfstandig functioneert, onafhankelijk van het centraal zenuwstelsel. Hormonen die ons gevoel en stemming beïnvloeden staan ermee in verbinding en via de grote concentratie zenuwcellen worden er ervaringen geregistreerd, impulsen ontvangen en op emoties gereageerd. Psychische processen en wat er zich in de buik afspeelt zijn dus nauw met elkaar verbonden.