Wat is borstweefseltherapie?

Borsten zijn een intiem gebied en bij de meeste behandelwijzen en therapieën die doorgaans worden aangeboden worden borsten om die reden niet behandeld. Jammer, want veel vrouwen lopen zo met klachten rond terwijl er vaak wél wat aan te doen is. Goed doorbloede borsten kunnen klachten verminderen en veel toekomstige problemen voorkomen.

Een gezonde borst hoort geen pijn te doen. Helaas is het zo dat veel vrouwen pijnlijke, knobbelige of hard aanvoelende borsten hebben en daar niet goed raad mee weten. Veel klachten zijn niet nodig. Er is zeker iets aan te doen en je borsten zullen na een aantal behandelingen zacht en prettig aanvoelen. Door de massage voelen de borsten zachter, voller en meer eigen én wordt het vrouwelijk zelfbeeld versterkt.

Dankzij de verbeterde doorbloeding en afvoer van gif- en afvalstoffen loop je minder kans om toekomstige klachten te ontwikkelen. De behandeling voert opgehoopte gifstoffen af dien in het borstweefsel aanwezig zijn en laten ontstekingen als het ware wegsmelten. Dat verlicht je langdurig van hinderlijke klachten.
 
Geregeld een borstmassage heeft een ontspannend effect op je hele lichaam en versterkt het gevoel van vrouwelijkheid.


 

Waarom Borstweefseltherapie?

 
 - bij pijnklachten of pijnlijke plekken in de borsten
 - bij verhardingen, oneffenheden, kleine cysten of opgezette klieren 
   in het borstweefsel
 - bij pijnlijke borsten voor/tijdens de menstruatie
 - bij terugkerende ontstekingen, zoals bij mastitis en mastopathie
 - als voorbereiding op zwangerschap en borstvoeding
 - als je het gevoel wilt hebben dat je borsten bij jou horen
 
Rond en Rond adviseert altijd om bij ernstige borstklachten eerst de huisarts een diagnose te laten stellen. Daarna kan de weefselbevrijdingstechniek een welkome behandeling zijn.
 
Rond en Rond gebruikt de VLOW®-techniek. VLOW® betekent Veno Lymfatische Optimalisatie van het Weefsel. Het is een speciale massage, gericht op het verminderen van gelokaliseerde borstklachten. De behandeling duurt 45 minuten en is gebaseerd op het natuurgeneeskundige principe van 'Panta Rhei': Daar waar de doorbloeding optimaal verloopt, kan geen ziekte ontstaan'. Deze VLOW®-techniek maakt gebruik van gespecialiseerde weefselbehandel-technieken, die zich al meer dan 100 jaar in de natuurgeneeskunde bewezen hebben. Deze technieken zijn door ROBUSTE in Amsterdam speciaal voor het borstweefsel doorontwikkeld en verfijnd tot de VLOW®-technieken.

Voor wie is borstweefseltherapie?

De borstweefseltherapie is bijna voor iedereen geschikt, maar er zijn enkele uitzonderingen. Deze vind je hieronder:
 
Tijdens de zwangerschap
In verband met het vrijkomen van toxinen zijn de behandelingen niet aan te bevelen tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding. De behandelingen zijn echter juist extra aan te bevelen vóór de zwanger-schap. Door de reinigende werking van de behandelingen wordt voorkomen dat je baby tijdens het geven van de borstvoeding de in het borstweefsel opgeslagen toxinen binnenkrijgt. Tevens wordt door de verbeterde doorbloeding in het borstweefsel de melkproductie geoptimaliseerd. Zo geef je jezelf én je kind een goede start.

Minimum leeftijd
De behandelingen zijn mogelijk zodra je borsten hebt. Zeker als de borsten striae vertonen, pijnlijk aanvoelen of onregelmatigheden vertonen.
 
Tot welke leeftijd zijn behandelingen mogelijk?
Er is geen leeftijdgrens. Integendeel: zodra het borstweefsel volgroeid is kan je zorgen dat je borsten in topconditie blijven en hoe ouder je bent hoe meer je borsten aan een beetje onderhoud toe zijn.
 
Maakt het uit of je grote of kleine borsten hebt?
Nee, dat maakt niets uit. Wel vragen grote borsten meer behandeltijd. De kans bestaat dan dat je een behandeling meer nodig hebt. Of juist een behandeling minder bij kleine borsten.

Borstverkleining of borstbesparende operatie
Ook dan is massage goed mogelijk. Het is wel belangrijk dat de postoperatieve klachten meer dan 2 maanden weg zijn.

Is de behandeling veilig en zonder risico's
De behandeling is veilig als je je aan de volgende spelregel houdt:
Maak je je zorgen? Voel je een knobbeltje? Voelt het niet goed aan?... Ga dan altijd eerst langs je huisarts. Die bekijkt of het nodig is om een echo of mammografie te maken, of verwijst je door naar een specialist.
 
In alle andere gevallen kun je gerust aan de behandeling beginnen. Het doel van de behandeling is natuurlijk juist om je klachten te verminderen en toekomstige klachten zoveel mogelijk te voorkomen. De therapie is manueel en beproefd.

Hoe verloopt een behandeling?

Een consult duurt een uur. Het eerste consult duurt iets langer door het uit- en doorvragen van het intakeformulier dat voorafgaand aan de eerste behandeling door jezelf is ingevuld en teruggestuurd. De behandeling zelf begint met een soort warming up die het bindweefselvlies van je bovenlichaam ontspant en van de spieren die eronder liggen. Het borstweefsel wordt handmatig onderzocht naar verhardingen, pijnlijke plekken of oneffenheden. Vervolgens worden de verhardingen behandeld en wordt het borstweefsel weer elastisch.

De behandeling

Is de behandeling gevoelig?
De behandeling is pijnloos als je borsten volledig gezond en ontstekingsvrij zijn. Zijn er wel ontstekingen en veel afvalstoffen, dan is de behandeling gevoeliger. Er wordt altijd goed op de gevoeligheid gelet, maar je voelt dit zelf het beste aan. Zelfs bij de lichtste vorm van pijn wordt er gevraagd om de pijn een cijfer te geven op de schaal van 1 tot 10. Er wordt nooit boven pijncijfer 7 behandeld.
 
Hoeveel behandelingen heb ik nodig?
Hoeveel behandelingen je precies nodig hebt, hangt af van de conditie en grootte van je borsten. De meeste cliënten hebben aan 2 of 3 behandelingen voldoende. Sommige cliënten hebben echter meer behandelingen nodig; dit kan het geval zijn bij klachten zoals mastopathie of meerdere kleinere cysten.
 

Hoeveel tijd zit er tussen de behandelingen?
De behandelingen hebben het meeste effect als er tussen de behandelingen een periode zit van 3 à 4 weken. Bij klachten als mastopahtie, cystevorming en fibroadenomen, wordt geadviseerd 2 à 3 keer per jaar terug te komen om het borstweefsel soepel te houden. In alle andere gevallen is het raadzaam om jaarlijks een afspraak te maken voor een goede doorbloeding van het borstweefsel.

Na de behandeling worden afvalstoffen in het lichaam afgevoerd en kan de pijn in het borstgebied tijdelijk verergeren. Dit kan gepaard gaan met vermoeidheid, transpiratie, hoofdpijn en duizeligheid. Dit betekent dat de behandeling goed werkt: wat vast zat gaat opnieuw stromen, het lichaam zoekt opnieuw haar balans en afvalstoffen worden afgevoerd. Veel (warm of lauw) water drinken is daarom belangrijk.